Pe 20 mai 2019, reprezentanti ai ICDPP (dr. Carmen MINCEA si prof. univ. dr. Ioan ROSCA), au luat parte, în localitatea Mihail Kogalniceanu, judetul IALOMITA. la Conferinta de Presa organizata în câmpurile experimentale infiinţate de Asociația Producatorilor de Porumb din Romania, campuri de cercetare concepute de membrii asociatiei in baza unui proiect propriu menit să determine care este nivelul de atac al ratisoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis)în condițiile fermelor comerciale din Bărăgan, zonă endemică pentru acest dăunător-problemă al agriculturii românești. Este al treilea an în care APPR testează, împreună cu specialiști de la Institutul de Cercetări Fundulea, cât de eficiente sunt aplicațiile foliare și granulare pentru sol comparativ cu tratamentul la sămânță împotriva Tanymecus spp.

In urma eforturilor depuse de fermeri si pe baza cercetarilor proprii ale asociatiei si a personalului de cercetare din institutele de specialitate, s-a furnizat factorilor de raspundere din Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale argumente care au permis acestuia sa emite și pentru campania de primăvară 2019 autorizații de urgență pentru utilizarea temporară a produselor: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS SI PONCHO 600 FS pentru tratamentul semințelor. Asociația Producătorilor de Porumb din România s-a implicat activ în acest demers, punând la dispoziția autorităților rezultatele testelor specializate efectuate în rețeaua sa independentă de testare.

La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai MADR, ASAS, oameni de stiinta, autoritati publice, fermieri, reprezentanti ai companiilor din domeniu.

Vizita in teren, in lotul experimental, a confirmat importanta daunatorului si faptul ca exista posibilitatea de a lupta eficient cu atacul acestui daunator la porumb si floarea soarelui, fiind de dorit ca in viitor sa se extinda cercetarile privind corelatia atacului daunatorului cu conditiile climatice specifice fiecarei zone si rezerva daunatorului, aplicarea de noi tehnologii de combatere a daunatorului.

sursa foto: sanatateaplantelor.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here