Specializare: Dr. biochimist
Functie: Cercetator Stiintific II
Email: crisstop@yahoo.com petrisor.cristina@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/cristina -petrisor
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2123008188 Cristina_Petrisor
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 3
Hirsch Index (Scopus): 3
Hirsch Index (Google Scholar): 5
Dr. Petrișor Cristina este cercetator stiintific cu 24 de ani experienta in metode analitice pentru evaluarea calitatii fructelor pe parcursul maturarii si pastrarii, detecția virusurilor PPV, ACLSV, PDV, PNRSV, ToRSV la speciile pomicole prin metoda imunoenzimatică DAS-ELISA; determinarea activității enzimelor si a diferiților metaboliți secundari din plante. A obținut titlul de doctor in 2010, teza de doctorat avand ca subiect evaluarea culorii si texturii fructelor prin metode nedistructive. A coordonat activitatea departamentului de cercetare, in calitate de secretar stiintific implicându-se in derularea multor proiecte si programe de cercetare, Sectorial, CEEX, Relansin, Agral, Biotech, Banca Mondiala, Cooperare Bilaterala, Orizont 2000 obținute prin competiții atat ca director cat si ca responsabil stiintific. Este autor principal si coautor la peste 60 de lucrari stiintifice naționale si internaționale pe diferite tematici incluzand metode nedistructive pentru evaluarea calitatii fructelor, tehnologii de pastrare a fructelor, rezistenta fiziologica, biofertilizatori, biocontrol. In prezent este implicata in caracterizarea unor tulpini de Trichoderma spp. din punct de vedere al producerii metaboliților volatili si nevolatili si enzimelor extracelulare; controlul biologic al patogenilor specifici culturilor de tomate, cartofi, ardei, fasole, ceapa prin folosirea unor tulpini de Trichoderma spp. si a unor bioproduse condiționate pe baza acestora; tratamentul semințelor de cereale sau legume cu compuși naturali, uleiuri esențiale sau biopreparate microbiene pentru stimularea creșterii si dezvoltării plantelor sau pentru creșterea rezistentei la boli si factori abiotici. Recent, aria sa de cercetare s-a extins ocupandu-se cu studiul combaterii bolilor fructelor pe parcursul pastrarii folosind diferite tehnici alternative, bioproduse pe baza de agenți de biocontrol/ compuși naturali, si studierea mecanismelor de rezistenta fata de patogenii de depozit ai fructelor (Penicillium, Botrytis,Monilia). In prezent, activeaza in cadrul Laboratorului de Organisme Utile.