ICDPP a participat activ la conferința “Circularitatea și eficiența resurselor sistemelor alimentare”, care a avut loc la 22 mai 2019 la USAMV București organizata de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare-IBA București (https://www.bioresurse.ro/?lang=en).
Evenimentul a avut loc sub președinția română a auspiciilor Consiliului European (https://www.romania2019.eu/home/) cu sprijinul Ministerului Cercetării și Inovării (http://www.research.gov.ro/), Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (https://www.usamv.ro/index.php/ro/) și Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (http://www.asas.ro/wcmqs/).
La această conferință au participat ministrul Ministerului Cercetării și Inovării, Președinte al Academiei Române pentru Științe Agricole și Silvice, reprezentanți la nivel înalt ai Ministerului Agriculturii, precum și cercetători de înalt nivel și alți actori din lanțul alimentar din România și alte țări europene .
A fost creat un mediu de susținere pentru stabilirea de noi colaborări în domeniul cercetării agroalimentare, care au aceleași idei ca și Inițiativa Food2030 (http://ec.europa.eu/research/bioeconomy/index.cfm?pg=policy&lib=food2030). Organizatorii doresc să devenim un punct de referință în dezvoltarea cercetării agroalimentare în regiunea Europei de Est și să consolidăm colaborarea la nivelul acestei regiuni și între aceasta și alte regiuni europene pentru a construi un sistem alimentar european eficient și eficient .
Scopul principal al acestui eveniment a fost de a spori gradul de conștientizare cu privire la producția și consumul durabil, pentru a minimiza deșeurile alimentare și pentru a transforma subprodusele agroalimentare și reziduurile în materii prime noi în diferite scopuri, având o abordare ecologică. Acest eveniment este un reper important și va face parte din lista evenimentelor cu vizibilitate ridicată organizate în timpul Președinției UE a României.
Conferința a fost însoțită de două evenimente secundare internaționale: atelier de lucru privind politicile din cadrul proiectului Fit4Food2030 H2020 din 21 mai (eveniment deschis publicului) și reuniunea Consiliului de administrație al FACCE JPI (https://faccejpi.net/ ) în zilele de 23 și 24 mai (eveniment deschis doar pentru Consiliul de conducere membri ai FACCE JPI.
Policy Lab – Circularity & Resource Efficiency of Food Systems