Este bine pentru consumatorul produselor agricole sa nu cunoasca „TEAMA de PESTICIDE” 

MITURI FRECVENT POPULARIZATE

 

 • SUA CEL MAI MARE CONSUMATOR DE PESTICIDE
 • CONSUMUL DE PPP IN ROMANIA ESTE FOARTE RIDICAT

 

Raspunsul sunt datele recente grupate in tabelul de mai jos:

 

Locul in lumeTarat. pesticide utilizateKg. /ha
1China1,763,00013.1
2United States407,7792.5
7France70,5893.6
10Spain60,8963.6
11Italy56,6416.1
37Hungary9,7592.2
46Romania6,8590.8
61Bulgaria3,3830.9

 

 • EFICACITATEA UNUI PESTICID ASUPRA UNUI AGENT DE DAUNARE (boli,buruieni, daunatori) DEPINDE DE CANTITATEA APLICATA (kg/volum)

Orice pesticid OMOLOGAT are o eticheta in care este trecuta doza de aplicare

Eficacitatea unui pesticid este frecvent afectată de alegerea tipului de formulare, de exemplu, o formulare care furnizează substanța chimică într-o soluție, ca în formulările SL (concentrat solubil), EC (Concentrat emulsionabil) sau SP (pulbere solubilă în apă), este de obicei considerată mai activă biologic decât Formulări WP (pudra umectabila) sau SC (Suspensie concentrată), dar

Formularea este forma sub care un pesticid este comercializat si reprezinta o combinatie de diversi compusi (solventi, muianti, adezivi, agenti de suspensie, amelioratori de penetrare cuticulara etc.) al carei scop final este de a face produsul utilizabil în mod eficace.

In cazul pulverizării Performanța depinde de mulți factori, cum ar fi alegerea pesticidului potrivit, selectarea tipului de echipament de pulverizare și utilizarea acestuia în mod corespunzător, (calitatea pulverizării și depășirea barierelor din calea acoperirii adecvate).

 • IN VIITOR PESTICIDELE VOR FI INLOCUITE DE BIO-PESTICIDE, BIO-STIMULATORI ȘI BIOCONTROLUL AGENTILOR DE DAUNARE.

Utilizarea biopesticidelor în protecția culturilor poate duce la scăderea nivelului de reziduuri de pesticide din alimente, rezultând un risc mai mic pentru consumator.

Cu toate acestea, aprobarea și înregistrarea biopesticidelor în UE s-au confruntat cu mai multe probleme din cauza aplicării acelorași criterii de înregistrare utilizate pentru pesticidele convenționale.

În plus, deși trecerea de la utilizarea pesticidelor convenționale „vechi” și foarte persistente la biopesticide ar trebui să îmbunătățească situația în multe țări ale lumii, acestea sunt încă problematice.

Chiar și cea mai recentă generație de biopesticide ar putea pune probleme faunei sălbatice, poate nu direct prin interacțiunea receptorilor la speciile nețintă, ci indirect prin afectarea interacțiunilor dintre specii, deși mecanismul de bază nu este încă clar.

 

 • UN PESTICID ODATA OMOLOGAT/INREGISTRAT POATE FI FOLOSIT LA ORICE CULTURA

Orice pesticid OMOLOGAT are o eticheta in care este trecuta cultura/culturile la care se aplica

 

 

 • PESTICIDELE SE ACUMULEAZA IN CORPUL UMAN

Istorie DDT

In EU nu se admit (omologheaza) PPP care se acumuleaza

 • Criterii de omologare foarte stricte;

–       Dreptul consumatorului de a fi informat corect cu privire la REGIMUL roduselor fitosanitare:

 • In cazul s.a. glyphosat se acumuleaza in corpul uman = incorect;

– Corect: glyphosatul se elimina total in 120 de ore de la ingerare din corpul uman. Aprox. 30% se absoarbe si se elimina prin urina, aprox. 70 % din glyphosatul ingerat nu se absoarbe si se elimina prin fecale.

Pesticidele sunt strict reglementate pentru a se asigura că utilizarea lor nu dăunează sănătății umane și animale și mediului.

Cum se face asta?

Uniunea Europeană are o procedură de autorizare care implică trei parteneri: EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), Comisia Europeană și statele membre. Solicitarile de OMOLOGARE a pesticidelor realizate  *cercetare, firme specializate, industrie) trec de-a lungul unui lanț format din aceste trei părți – fiecare având sarcini specifice. Rolul EFSA este de a efectua evaluări ale riscului pesticidelor și de a oferi Comisiei Europene și statelor membre sprijin științific în procesul decizional.

Pentru autorizarea pesticidelor, UE este împărțită în trei zone: nord, sud și centru. Țările cu condiții agricole, fitosanitare și de mediu similare sunt grupate.

Atunci când un pesticid este autorizat pentru utilizare într-un stat membru, utilizarea acestuia este permisă și în alte state membre din aceeași zonă (recunoaștere reciprocă).

 

 • PRODUSELE DIN AFARA EU CONTIN PESTICIDE TOXICE
 • Certificate de analiza Limita Maxima Admisa (LMA) vigilenta
 • –          Intarzieri de analiza
 • –          Cresterea capacitatii de control si detectie
 • –          Imposibilitatea detectarii rapide a pesticidelor (Giurgiu-Bucuresti 1 ora)
 • –          Diferente de cerinte ale LMA din Europa si alte state.

Produsele de protecţia plantelor (pesticidele agricole) care sunt contrafacute sau ilegale sunt netestate si neautorizate, amenintand astfel sanatatea fermierilor, a consumatorilorsi a mediului.

Asociatia Europeana pentru Protectia Culturilor (ECPA) furnizeaza o prezentare generala a problemei, furnizand posibile solutii. ECPA estimeaza ca in jur de 5-7% din comertul annual este afectat de produse contrafacute si ilegale, in timp ce in China si India, acesta valoare ajunge la 25- 30%.

11 iulie 2018 – Circa 360 de tone de pesticide ilegale sau contrafăcute au fost confiscate în Europa ca urmare a operaţiunii SILVER AX III, o operaţiune anuală coordonată de Europol, cu sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)

Pesticidele autorizate care sunt vandute legal in Uniunea Europeana sunt foarte bine reglementate la nivel european si national. Aceste pesticide sunt riguros testate astfel incat sa existe o siguranta maxima pentru fermieri, mediu si consumatorii care cumpara si mananca produse proaspete tratate.

Falsurile: aceste pesticide pot contine orice: de la apa sau talc pana la stocuri de pesticide scoase din uz sau expirate inclusiv pesticide interzise sau restrictionate.

Contrafacerile: sunt copii sofisticate ale produsului legal, de marca. De obicei, produsele contrafacute poseda calitate ridicata de etichetare si ambalare.

Importuri paralele ilegale: sunt produse ilegale, copii generice dupa produsul legal, fiind vandute in paralel cu produsul legal. Aceste produse generice au fost re-ambalate si vandute ca produse sub marca. Timp de cativa ani, comertul paralel cu produse de protectia plantelor a fost o problema contencioasa. Insa, o regula recenta a Curtii Europene de Justitie a condus la re-adoptarea “originii comune”, prevenind astfel substituirea legitima a unui produs inregistrat echivalent.

Re-ambalarea produselor de protectia plantelor ramane inca o problema contestata de industria pesticidelor deoarece prin re-ambalare se compromite integritatea produsului initial si se permite contaminarea acestuia. In plus, folosirea unui sistem de ambalare inacceptabil poate conduce la intrebuintarea gresita a unui produs inferior cu consecinte grave asupra sanatatii omului si posibilitatea de a deteriora culturile tratate.

 

 • CU CAT SE APLICA MAI MULTE PPP PRODUSUL RECOLTAT E MAI VANDABIL

–           doza;

–           timp de pauza

–          atacul de boli si daunatori

 

 • ESTE POSIBILA O AGRICULTURA FARA PESTICIDE

–          Hrana (Fără utilizarea pesticidelor, ar exista 78% pierderea producției de fructe, o pierdere de 54% a producției de legume și o pierdere de 32% a producției de cereale).

Procedura de autorizare a Uniunii Europene pentru pesticide este una dintre cele mai stricte din lume și astfel se obțin alimente de cea mai înaltă calitate și în condiții de siguranță pentru cetățenii săi. Procentul de reducere propus de 50% nu este unul realist și nu va avea nici efectul dorit de a avea un model de producție alimentară mai durabil în Europa.

Deși este imperfect, Indicatorul de Risc Armonizat 1 (HRI1) pare a fi un mod rezonabil de a măsura reducerea pericolului generat de utilizarea pesticidelor. Pentru a îmbunătăți în continuare HRI1, Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare un indicator pentru a măsura impactul asupra productivității agricole. Este important să ne asigurăm că aprovizionarea cu alimente rămâne sigură și stabilă în general și în perioadele de criză.

Producția agricolă nu poate să scadă, dar trebuie să crească pentru a asigura hrana într-un mod sustenabil pentru o populație în creștere. 

 

 • PRODUSELE BIO SUNT O VIITORUL (NISA)

-Nu asigura suficienta hrana, lucrari de control al agentilor de daunare necesita eforturi financiare deosebite, pret mare al hranei

 

 • TOT CE PROVINE DE LA MICUL PRODUCATOR E SANATOS/FARA PESTICIDE

–          Supradozare

–          NECUNOASTERE a agentilor de daunare, a produselor de protectia plantelor omologate, momentului si dozei de aplicare a PPP.

In Romania monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale din producția internă, realizată la laboratoarele de specialitate din București și Mureș.

In 2019 pentru tomate într-o singură probă de tomate din 675 analizate au fost descoperite reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă (La București s-au analizat 419 probe de tomate (412 probe tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate), din care în 227 probe (54%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 396 din 2005 și nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise. (La Mureș, au fost analizate 256 probe de tomate, din care în 175 probe (68,36%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 81 probe (31,64%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin regulament. Roșiile au fost retrase de la comercializare.

 

 • GMO SUNT TOXICE
 • Coronavirus, Vaccinuri cu vector viral Un virus precum cel rujeolic sau adenovirus este conceput genetic, astfel încât poate produce proteinele coronavirusului în organism. Aceste virușuri sunt nepatogene, (două tipuri: cele care încă se pot reproduce în celule și cele care nu pot, deoarece genele cheie au fost dezactivate). Vaccinurile cu acid nucleic (o proteină  a coronavirusului  care determină un răspuns imun). Acidul nucleic este introdus în celulele umane, care apoi elimină copii ale proteinei virusului; majoritatea acestor vaccinuri codifică proteina spike a virusului.
 • Porc modificat genetic (transplant de inima)

Soia, porumb, orez (vit A)

 

 • PRODUSELE ECOLOGICE/NETRATATE SUNT SANATOASE
 • In evul mediu era o „agricultura ecologica?” O ciupercă numită „cornul-secarei“ a produs teroare în Evul Mediu, fiind asemănată, din perspectiva victimelor pe care le-a produs, cu ciuma şi holera. Consumarea acestei ciuperci amestecate cu făină provoca o intoxicaţie foarte gravă, numită ergotism, ce putea să îmbrace o formă cangrenoasă sau una convulsivă, care inevitabil ducea la moartea în chinuri îngrozitoare a victimei.

–          micotoxine

 • Micotoxinele sunt substanțe toxice sintetizate de mucegaiuri (ciuperci) care pot afecta grav sănătatea omului şi a animalelor. Aceste toxine sunt produse în plante (cereale, plante medicinale, boabe de leguminoase, fructe, condimente etc) sau produse de origine animală (lapte, brânzeturi fermentate, etc). Contaminarea produselor animale este cauzată de hrănirea animalelor cu furaje contaminate cu micotoxine sau poate rezulta din contaminarea ulterioară a acestor produse cu mucegaiuri toxinogene. Cele mai comune și cunoscute micotoxine sunt: Aflatoxine Trichotecene Zearalenona Fumonisine Ochratoxine Patulina

În ciuda eforturilor pentru bune practici agricole se estimeaza că 25 % din producţia mondială de cereale este contaminată cu micotoxine.

REALITATI MAI PUTIN CUNOSCUTE DE PUBLIC

 • PRODUSELE (fructe legume struguri etc.) TRATATE NU SUNT SANATOASEFIINDCA CONTIN PPP

Limita maxima admisa

Consum uman/persoana/zi sau/si durata vietii

Intoxicare acuta

Intoxicare cronica

Doza acceptata se inmulteste cu un factor de siguranta (rezulta o valoare de 100 ori mai mica decat doza acceptata stiintific)

 

 • SITUATIA UTILIZARII PESTICIDELOR ESTE LEGIFERATA SI URMARITA IN ROMANIA

Procedura de autorizare si aplicare a pesticidelor este cea a  Uniunii Europene pentru (una dintre cele mai stricte din lume) rezulta produse alimentare de calitate și sigure pentru consumatori.

–          Produse falsificate

–          Contrabanda

 • PESTICIDELE SE DESCOMPUN IN TIMP

Factorii care influențează ratele de descompunere a pesticidelor: Temperatura, lumina, umiditatea, bacteriile, pH-ul etc. afectează toate pesticidele în moduri diferite și le determină să se descompună în ritmuri diferite. Ideea este că descompunerea pesticidelor, deci timpul de înjumătățire, depinde de mulți și diverși factori atunci când sunt aplicate în condiții normale de utilizare.

 

 • BIO-PESTICIDELE SUNT ORGANISME SAU METABOLIȚI AI ORGANISMELOR

 

Acest lucru sugerează că mai sunt multe de făcut pentru a optimiza utilizarea pesticidelor. Un alt studiu recent asupra grâului de toamnă în opt țări europene a raportat diferențe majore în managementul bolilor și modelele de utilizare a fungicidelor, cu un echivalent mediu de intrare de 2,3 aplicații pe hectar pe an (TFI) în Regatul Unit și 0,6 în Danemarca.

Aceste date sugerează că posibilitățile de reducere a utilizării pesticidelor în Europa depind, parțial, de sistemele de cultură, condițiile climatice, prevalența bolilor și răspunsul randamentului soiurilor la utilizarea pesticidelor.

 • AGRICULTURA DE PRECIZIE, POATE CONTRIBUII LA OPTIMIZAREA RANDAMENTELOR TRATAMENTELOR CU PESTICIDE, REDUCEREA COSTURILOR ȘI A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ALE UTILIZĂRII PESTICIDELOR.

Metodologiile agriculturii de precizie în protecția culturilor se referă la aplicațiile specifice locului de pesticide, ghidarea automată a vehiculelor agricole și identificarea țesuturilor vegetale afectate de stresul biotic. efectuate utilizând tehnici de imagistică precum termografia, reflectanța și măsurarea fluorescenței. Aplicarea pesticidelor pe Organismul/zona tinta (amplasament) poate reduce utilizarea pesticidelor și poate reduce cheltuielile economice și impactul ecologic în agricultură. (până la 45% din reducerea pesticidelor) depinzand de durata de pulverizare, dimensiunea țintei și distribuția.

 

REALITATI PE CARE TREBUIE SA LE INTERPRETEZI

 

 • REDUCEREA CONSUMULUI DE PPP LA ½

Uniunea Europeană beneficiază de unul dintre cele mai stricte sisteme din lume pentru autorizarea și controlul utilizării pesticidelor , dacă nu chiar de cel mai strict. Directiva 2009/128/CE privind utilizarea durabilă a pesticidelor, Regulamentul (CE) nr. 1107/20093 , Regulamentul (CE) nr. 396/20054, Regulamentul (UE) 2017/6255 și Regulamentul (CE) nr. 1185/20096 oferă baza legislativă pentru utilizarea sigură și durabilă a pesticidelor în Uniunea Europeană.

Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor prevede o serie de acțiuni în vederea utilizării durabile a pesticidelor prin reducerea riscurilor și a efectelor utilizării acestora asupra sănătății umane și a mediului. Unul dintre elementele-cheie ale directivei este punerea în aplicare a gestionării integrate a dăunătorilor (IPM – Integrated Pest Management) și promovarea abordărilor sau a tehnicilor alternative, astfel încât să se reducă dependența de pesticide. Politica agricolă comună (PAC) actuală și viitoare include mai multe instrumente, care sprijină punerea în aplicare a IPM de către utilizatori .

Trei state membre (21) au identificat ținte utile ca urmare a revizuirii planului lor național de acțiune inițial. Germania a stabilit o țintă care vizează reducerea cu 30 % a riscului potențial pentru mediu până în 2023, comparativ cu valoarea de referință a mediei pentru perioada 1996-2005. Danemarca a stabilit ținte care vizează reducerea cu 40 % a indicatorului de sarcină a pesticidului (PLI) 22 și reducerea cu 40 % a sarcinii generate de substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită până la sfârșitul anului 2015, comparativ cu 2011. În sfârșit, Franța a stabilit o țintă care vizează reducerea cu 25 % a utilizării produselor de protecție a plantelor (PPP) până în 2020 și reducerea utilizării acestora cu 50 % până în 2025, comparativ cu 2015.

Obiectivul general al PNA ar trebui să reflecte un nivel rezonabil de ambiție, dar majoritatea planurilor naționale de acțiune revizuite sunt lipsite de ambiție. Acest lucru este ilustrat în cazul Ciprului, care a stabilit o țintă ce vizează reducerea gradului de depășire a nivelului maxim de reziduuri la 3 % pentru alimentele produse în Cipru, precum și în cazul Spaniei, un stat membru cu aproape un milion de ferme, care a stabilit o țintă ce vizează înființarea a cel puțin două ferme-pilot în vederea promovării gestionării integrate a dăunătorilor.

 • CU PRODUSE ALTERNATIVE DE PPP PUTEM ASIGURA PROTECTIA PLANTELOR

Niciun produs nu va oferi o soluție de combatere pe termen lung, deoarece agentii de dăunare sunt în continuă evoluție și apare de obicei rezistență. Managementul agentilor de dăunare IMPUNE o abordare holistică unde combaterea integrată (IPM) este esentiala.