Este bine pentru consumatorul produselor agricole sa nu cunoasca „TEAMA de PESTICIDE”
MITURI FRECVENT POPULARIZATE
Raspunsul sunt datele recente grupate in tabelul de mai jos:
Locul in lume | Tara | t. pesticide utilizate | Kg. /ha |
1 | China | 1,763,000 | 13.1 |
2 | United States | 407,779 | 2.5 |
7 | France | 70,589 | 3.6 |
10 | Spain | 60,896 | 3.6 |
11 | Italy | 56,641 | 6.1 |
37 | Hungary | 9,759 | 2.2 |
46 | Romania | 6,859 | 0.8 |
61 | Bulgaria | 3,383 | 0.9 |
Orice pesticid OMOLOGAT are o eticheta in care este trecuta doza de aplicare
Eficacitatea unui pesticid este frecvent afectată de alegerea tipului de formulare, de exemplu, o formulare care furnizează substanța chimică într-o soluție, ca în formulările SL (concentrat solubil), EC (Concentrat emulsionabil) sau SP (pulbere solubilă în apă), este de obicei considerată mai activă biologic decât Formulări WP (pudra umectabila) sau SC (Suspensie concentrată), dar
Formularea este forma sub care un pesticid este comercializat si reprezinta o combinatie de diversi compusi (solventi, muianti, adezivi, agenti de suspensie, amelioratori de penetrare cuticulara etc.) al carei scop final este de a face produsul utilizabil în mod eficace.
In cazul pulverizării Performanța depinde de mulți factori, cum ar fi alegerea pesticidului potrivit, selectarea tipului de echipament de pulverizare și utilizarea acestuia în mod corespunzător, (calitatea pulverizării și depășirea barierelor din calea acoperirii adecvate).
Utilizarea biopesticidelor în protecția culturilor poate duce la scăderea nivelului de reziduuri de pesticide din alimente, rezultând un risc mai mic pentru consumator.
Cu toate acestea, aprobarea și înregistrarea biopesticidelor în UE s-au confruntat cu mai multe probleme din cauza aplicării acelorași criterii de înregistrare utilizate pentru pesticidele convenționale.
În plus, deși trecerea de la utilizarea pesticidelor convenționale „vechi” și foarte persistente la biopesticide ar trebui să îmbunătățească situația în multe țări ale lumii, acestea sunt încă problematice.
Chiar și cea mai recentă generație de biopesticide ar putea pune probleme faunei sălbatice, poate nu direct prin interacțiunea receptorilor la speciile nețintă, ci indirect prin afectarea interacțiunilor dintre specii, deși mecanismul de bază nu este încă clar.
Orice pesticid OMOLOGAT are o eticheta in care este trecuta cultura/culturile la care se aplica
Istorie DDT
In EU nu se admit (omologheaza) PPP care se acumuleaza
– Dreptul consumatorului de a fi informat corect cu privire la REGIMUL roduselor fitosanitare:
– Corect: glyphosatul se elimina total in 120 de ore de la ingerare din corpul uman. Aprox. 30% se absoarbe si se elimina prin urina, aprox. 70 % din glyphosatul ingerat nu se absoarbe si se elimina prin fecale.
Pesticidele sunt strict reglementate pentru a se asigura că utilizarea lor nu dăunează sănătății umane și animale și mediului.
Cum se face asta?
Uniunea Europeană are o procedură de autorizare care implică trei parteneri: EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), Comisia Europeană și statele membre. Solicitarile de OMOLOGARE a pesticidelor realizate *cercetare, firme specializate, industrie) trec de-a lungul unui lanț format din aceste trei părți – fiecare având sarcini specifice. Rolul EFSA este de a efectua evaluări ale riscului pesticidelor și de a oferi Comisiei Europene și statelor membre sprijin științific în procesul decizional.
Pentru autorizarea pesticidelor, UE este împărțită în trei zone: nord, sud și centru. Țările cu condiții agricole, fitosanitare și de mediu similare sunt grupate.
Atunci când un pesticid este autorizat pentru utilizare într-un stat membru, utilizarea acestuia este permisă și în alte state membre din aceeași zonă (recunoaștere reciprocă).
Produsele de protecţia plantelor (pesticidele agricole) care sunt contrafacute sau ilegale sunt netestate si neautorizate, amenintand astfel sanatatea fermierilor, a consumatorilorsi a mediului.
Asociatia Europeana pentru Protectia Culturilor (ECPA) furnizeaza o prezentare generala a problemei, furnizand posibile solutii. ECPA estimeaza ca in jur de 5-7% din comertul annual este afectat de produse contrafacute si ilegale, in timp ce in China si India, acesta valoare ajunge la 25- 30%.
11 iulie 2018 – Circa 360 de tone de pesticide ilegale sau contrafăcute au fost confiscate în Europa ca urmare a operaţiunii SILVER AX III, o operaţiune anuală coordonată de Europol, cu sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Pesticidele autorizate care sunt vandute legal in Uniunea Europeana sunt foarte bine reglementate la nivel european si national. Aceste pesticide sunt riguros testate astfel incat sa existe o siguranta maxima pentru fermieri, mediu si consumatorii care cumpara si mananca produse proaspete tratate.
Falsurile: aceste pesticide pot contine orice: de la apa sau talc pana la stocuri de pesticide scoase din uz sau expirate inclusiv pesticide interzise sau restrictionate.
Contrafacerile: sunt copii sofisticate ale produsului legal, de marca. De obicei, produsele contrafacute poseda calitate ridicata de etichetare si ambalare.
Importuri paralele ilegale: sunt produse ilegale, copii generice dupa produsul legal, fiind vandute in paralel cu produsul legal. Aceste produse generice au fost re-ambalate si vandute ca produse sub marca. Timp de cativa ani, comertul paralel cu produse de protectia plantelor a fost o problema contencioasa. Insa, o regula recenta a Curtii Europene de Justitie a condus la re-adoptarea “originii comune”, prevenind astfel substituirea legitima a unui produs inregistrat echivalent.
Re-ambalarea produselor de protectia plantelor ramane inca o problema contestata de industria pesticidelor deoarece prin re-ambalare se compromite integritatea produsului initial si se permite contaminarea acestuia. In plus, folosirea unui sistem de ambalare inacceptabil poate conduce la intrebuintarea gresita a unui produs inferior cu consecinte grave asupra sanatatii omului si posibilitatea de a deteriora culturile tratate.
– doza;
– timp de pauza
– atacul de boli si daunatori
– Hrana (Fără utilizarea pesticidelor, ar exista 78% pierderea producției de fructe, o pierdere de 54% a producției de legume și o pierdere de 32% a producției de cereale).
Procedura de autorizare a Uniunii Europene pentru pesticide este una dintre cele mai stricte din lume și astfel se obțin alimente de cea mai înaltă calitate și în condiții de siguranță pentru cetățenii săi. Procentul de reducere propus de 50% nu este unul realist și nu va avea nici efectul dorit de a avea un model de producție alimentară mai durabil în Europa.
Deși este imperfect, Indicatorul de Risc Armonizat 1 (HRI1) pare a fi un mod rezonabil de a măsura reducerea pericolului generat de utilizarea pesticidelor. Pentru a îmbunătăți în continuare HRI1, Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare un indicator pentru a măsura impactul asupra productivității agricole. Este important să ne asigurăm că aprovizionarea cu alimente rămâne sigură și stabilă în general și în perioadele de criză.
Producția agricolă nu poate să scadă, dar trebuie să crească pentru a asigura hrana într-un mod sustenabil pentru o populație în creștere.
-Nu asigura suficienta hrana, lucrari de control al agentilor de daunare necesita eforturi financiare deosebite, pret mare al hranei
– Supradozare
– NECUNOASTERE a agentilor de daunare, a produselor de protectia plantelor omologate, momentului si dozei de aplicare a PPP.
In Romania monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale din producția internă, realizată la laboratoarele de specialitate din București și Mureș.
In 2019 pentru tomate într-o singură probă de tomate din 675 analizate au fost descoperite reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă (La București s-au analizat 419 probe de tomate (412 probe tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate), din care în 227 probe (54%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 396 din 2005 și nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise. (La Mureș, au fost analizate 256 probe de tomate, din care în 175 probe (68,36%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 81 probe (31,64%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin regulament. Roșiile au fost retrase de la comercializare.
Soia, porumb, orez (vit A)
– micotoxine
În ciuda eforturilor pentru bune practici agricole se estimeaza că 25 % din producţia mondială de cereale este contaminată cu micotoxine.
REALITATI MAI PUTIN CUNOSCUTE DE PUBLIC
Limita maxima admisa
Consum uman/persoana/zi sau/si durata vietii
Intoxicare acuta
Intoxicare cronica
Doza acceptata se inmulteste cu un factor de siguranta (rezulta o valoare de 100 ori mai mica decat doza acceptata stiintific)
Procedura de autorizare si aplicare a pesticidelor este cea a Uniunii Europene pentru (una dintre cele mai stricte din lume) rezulta produse alimentare de calitate și sigure pentru consumatori.
– Produse falsificate
– Contrabanda
Factorii care influențează ratele de descompunere a pesticidelor: Temperatura, lumina, umiditatea, bacteriile, pH-ul etc. afectează toate pesticidele în moduri diferite și le determină să se descompună în ritmuri diferite. Ideea este că descompunerea pesticidelor, deci timpul de înjumătățire, depinde de mulți și diverși factori atunci când sunt aplicate în condiții normale de utilizare.
Acest lucru sugerează că mai sunt multe de făcut pentru a optimiza utilizarea pesticidelor. Un alt studiu recent asupra grâului de toamnă în opt țări europene a raportat diferențe majore în managementul bolilor și modelele de utilizare a fungicidelor, cu un echivalent mediu de intrare de 2,3 aplicații pe hectar pe an (TFI) în Regatul Unit și 0,6 în Danemarca.
Aceste date sugerează că posibilitățile de reducere a utilizării pesticidelor în Europa depind, parțial, de sistemele de cultură, condițiile climatice, prevalența bolilor și răspunsul randamentului soiurilor la utilizarea pesticidelor.
Metodologiile agriculturii de precizie în protecția culturilor se referă la aplicațiile specifice locului de pesticide, ghidarea automată a vehiculelor agricole și identificarea țesuturilor vegetale afectate de stresul biotic. efectuate utilizând tehnici de imagistică precum termografia, reflectanța și măsurarea fluorescenței. Aplicarea pesticidelor pe Organismul/zona tinta (amplasament) poate reduce utilizarea pesticidelor și poate reduce cheltuielile economice și impactul ecologic în agricultură. (până la 45% din reducerea pesticidelor) depinzand de durata de pulverizare, dimensiunea țintei și distribuția.
REALITATI PE CARE TREBUIE SA LE INTERPRETEZI
Uniunea Europeană beneficiază de unul dintre cele mai stricte sisteme din lume pentru autorizarea și controlul utilizării pesticidelor , dacă nu chiar de cel mai strict. Directiva 2009/128/CE privind utilizarea durabilă a pesticidelor, Regulamentul (CE) nr. 1107/20093 , Regulamentul (CE) nr. 396/20054, Regulamentul (UE) 2017/6255 și Regulamentul (CE) nr. 1185/20096 oferă baza legislativă pentru utilizarea sigură și durabilă a pesticidelor în Uniunea Europeană.
Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor prevede o serie de acțiuni în vederea utilizării durabile a pesticidelor prin reducerea riscurilor și a efectelor utilizării acestora asupra sănătății umane și a mediului. Unul dintre elementele-cheie ale directivei este punerea în aplicare a gestionării integrate a dăunătorilor (IPM – Integrated Pest Management) și promovarea abordărilor sau a tehnicilor alternative, astfel încât să se reducă dependența de pesticide. Politica agricolă comună (PAC) actuală și viitoare include mai multe instrumente, care sprijină punerea în aplicare a IPM de către utilizatori .
Trei state membre (21) au identificat ținte utile ca urmare a revizuirii planului lor național de acțiune inițial. Germania a stabilit o țintă care vizează reducerea cu 30 % a riscului potențial pentru mediu până în 2023, comparativ cu valoarea de referință a mediei pentru perioada 1996-2005. Danemarca a stabilit ținte care vizează reducerea cu 40 % a indicatorului de sarcină a pesticidului (PLI) 22 și reducerea cu 40 % a sarcinii generate de substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită până la sfârșitul anului 2015, comparativ cu 2011. În sfârșit, Franța a stabilit o țintă care vizează reducerea cu 25 % a utilizării produselor de protecție a plantelor (PPP) până în 2020 și reducerea utilizării acestora cu 50 % până în 2025, comparativ cu 2015.
Obiectivul general al PNA ar trebui să reflecte un nivel rezonabil de ambiție, dar majoritatea planurilor naționale de acțiune revizuite sunt lipsite de ambiție. Acest lucru este ilustrat în cazul Ciprului, care a stabilit o țintă ce vizează reducerea gradului de depășire a nivelului maxim de reziduuri la 3 % pentru alimentele produse în Cipru, precum și în cazul Spaniei, un stat membru cu aproape un milion de ferme, care a stabilit o țintă ce vizează înființarea a cel puțin două ferme-pilot în vederea promovării gestionării integrate a dăunătorilor.
Niciun produs nu va oferi o soluție de combatere pe termen lung, deoarece agentii de dăunare sunt în continuă evoluție și apare de obicei rezistență. Managementul agentilor de dăunare IMPUNE o abordare holistică unde combaterea integrată (IPM) este esentiala.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Specializare: Dr. biolog
Functie: Cercetator Stiintific III
Email: traian.manole@icdpp.ro traian.manole@gmail.com
ORCID: 0000-0002-4232-1238
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/traian-manole
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Manole_Traian
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar): 3
Prezentare succinta
Traian Manole had the PhD in biology at the Department of systemic ecology and sustainable development from Faculty of biology, University of Bucharest in 2009 with a study to ‘’The control of Leptinotarsa decemlineata Say pest populations in the potato crops from Romania’’. His profesional skills include high expertise in taxonomy of the insect species (especially those from Coleoptera order). In recent years he is involved in multi-disciplinary researches related to the field of alien and invasive species of insects and plants, in agricultural entomology and biological control of some pest insects using natural enemies reared in small facilities and released in the target crops. His scientific activity had, also connection with the field of systemic ecology and sustainability or organic agriculture. He has coordinated research activities, as director and scientist in charge of many research projects and programs, obtained through competitions launched by national and international authorities. As an example of research projects launched by national authorities we can cited more then 17 projects in the programms Horizon 2000, RELANSIN, Grant MEC/ANSTI, BIOTECH, AGRAL, CEEX – MENER, PN II, INTERREG V, ADER 4.1.4, NUCLEU PN-16-29-01-01, PCCDI-11, and international authorities ECO-NET, COST, ACCAF-INRA, offering call projects in other international programms like COPERNICUS, LIFE99 ENV/RO/006762, SCOPES 2000-2003 and CORDIS FP6. He has published more then 100 scientific articles, abstracts and short communications in national and international publications and he edited alone or in collaboration a number of 9 books in national and international recognized publishers. He is owner of 8 patents (5 granted and 3 patent applications) on the national patent authority OSIM. He is an active member of the international scientific literature in his quality of scientific reviewer on national and international publishers and member of some national and international scientific groups and societies. He is member in the editorial board of Plant Protection review edited by Society for Plant Protection of Republic of Northern Macedonia since 2010.
PhD, Horticulture engineer, 3rd degree Scientific Researcher
sicuia_oana@yahoo.com
ORCID: 0000-0001-7830-4109
Web of Science Researcher ID: J-XXXX-XXXX
Brainmap link: https://www.brainmap.ro/oana-alina-boiu-sicuia
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 3
Hirsch Index (Scopus): 3
Hirsch Index (Google Scholar): 6
Brief presentation
Oana-Alina BOIU-SICUIA graduated Horticulture in 2007, at USAMV Bucharest. In 2013, she received a PhD in Biology at the University of Bucharest. She is involved in RDI activities, mostly in the field of plant protection through biological means. Her main activities are isolation, characterization and identification of beneficial bacteria with plant growth promoting and biocontrol traits. She has 12 years of experience as microbiologist in the Research-Development Institute for Plant Protection (Bucharest, Romania). Since 2017, she holds a full position at the Faculty of Biotechnology, USAMV Bucharest, as assistant professor. She coordinated research activities as responsible partner in two national research projects and participated in several other national (21) and international (3) research projects. She is the author and co-author of 6 books and book chapters, 6 brochures, 10 ISI publications, 46 IDB scientific papers, and 9 national patents registered at OSIM (State Office for Inventions and Trademarks, Romania).
Specializare: Dr. biolog
Functie: Cercetator Stiintific III
Email: traian.manole@icdpp.ro traian.manole@gmail.com
ORCID: 0000-0002-4232-1238
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/traian-manole
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Manole_Traian
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar): 3
Prezentare succinta
Traian Manole had the PhD in biology at the Department of systemic ecology and sustainable development from Faculty of biology, University of Bucharest in 2009 with a study to ‘’The control of Leptinotarsa decemlineata Say pest populations in the potato crops from Romania’’. His profesional skills include high expertise in taxonomy of the insect species (especially those from Coleoptera order). In recent years he is involved in multi-disciplinary researches related to the field of alien and invasive species of insects and plants, in agricultural entomology and biological control of some pest insects using natural enemies reared in small facilities and released in the target crops. His scientific activity had, also connection with the field of systemic ecology and sustainability or organic agriculture. He has coordinated research activities, as director and scientist in charge of many research projects and programs, obtained through competitions launched by national and international authorities. As an example of research projects launched by national authorities we can cited more then 17 projects in the programms Horizon 2000, RELANSIN, Grant MEC/ANSTI, BIOTECH, AGRAL, CEEX – MENER, PN II, INTERREG V, ADER 4.1.4, NUCLEU PN-16-29-01-01, PCCDI-11, and international authorities ECO-NET, COST, ACCAF-INRA, offering call projects in other international programms like COPERNICUS, LIFE99 ENV/RO/006762, SCOPES 2000-2003 and CORDIS FP6. He has published more then 100 scientific articles, abstracts and short communications in national and international publications and he edited alone or in collaboration a number of 9 books in national and international recognized publishers. He is owner of 8 patents (5 granted and 3 patent applications) on the national patent authority OSIM. He is an active member of the international scientific literature in his quality of scientific reviewer on national and international publishers and member of some national and international scientific groups and societies. He is member in the editorial board of Plant Protection review edited by Society for Plant Protection of Republic of Northern Macedonia since 2010.
Specializare: Inginer Agronom
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: ciontu.valentin96@yahoo.ro ciontu.valentin@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/valentin-marius-ciontu
ResearchGate Account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succintă
Ciontu Valentin-Marius a absolvit Facultatea de Agricultura in 2019. In prezent face parte din Laboratorul de Testare Biologica a Produselor pentru Protectia Plantelor unde participă la testarea activitatii biologice a erbicidelor, testarea fitotoxicitatii și a efectelor secundare care apar in urma utilizării lor. Este implicat în activități de cercetare privind diagnosticarea buruienilor și studiarea ciclului biologic al acestora. Este masterand in cadrul programului – “Ameliorarea plantelor și producerea de samanta“, anul I, USAMV Bucuresti.
Nume: Andrei Chiriloaie-Palade
Specializare: Inginer horticultor
Functie: Cercetator Stiintific
Email: andrei.chiriloaie@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/andrei-chiriloaie-palade
ResearchGate Account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar): 3
Prezentare succinta
Andrei Chiriloaie-Palade a absolvit Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti in anul 2009 si programul de Master Modelarea si conservarea peisajului urban in anul 2011. El este implicat in activitati de cercetare privind fauna entomologica. Aceste problematici includ identificarea, bio-ecologia si combaterea organismelor daunatoare (insecte, acarieni) invazive si emergente din culturile agricole si produsele agricole depozitate. Andrei Chiriloaie-Palade s-a specializat de-a lungul a 7 ani in stagii de lucru, in Grecia 2012, 2013 si Croația 2016, 2017. A participat in echipe de lucru in proiecte naționale (PNII, PNIII, Nucleu, PCCDI, Sectorial) si internationale (Cooperare Bilaterala RO-GR, RER5020, RER5021). Interesul principal se definește prin studierea culturilor horticole si agricole, inclusiv a productiei stocate pentru a detecta insecte noi daunatoare; monitorizarea principalelor daunatori de insecte; monitorizarea parametrilor bio-ecologici ai daunatorilor si a conditiilor climatice pentru a imbunatati timpul de control al masurilor; inclusiv in programele electronice ale seturilor de date privind evaluarea activității biologice a insecticidelor pe teren; a metodelor de combatere a speciilor invazive si daunatorilor de depozit si prin accesarea cursurilor de formare profesionala, prelucrarea datelor privind eficacitatea produselor fitosanitare folosind programul A.R.M. Diseminarea rezultatelor a culminat cu redactarea a mai multor articole stiintifice.
Specializare: Dr. biolog
Functie: Cercetator Stiintific I
Email: anamaria_111@yahoo.com anamaria.andrei@icdpp.ro
ORCID: ORCID 0000-0003-3250-3051
Web of Science ResearcherID: AAC-7711-2020
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/ana-maria-andrei
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2001141111_Ana-Maria_Andrei
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 2
Hirsch Index (Scopus): 2
Hirsch Index (Google Scholar): 3
Prezentare succinta
Ana-Maria Andrei a absolvit doctoratul în 1999, teza avand ca subiect controlul biologic al gandacului de cartof din Colorado. Ea este implicata in activitati de cercetare privind strategiile utilizate in controlul microbiologic al daunatorilor, cu un accent special pe speciile fungice epizootice care apar in mod natural și pe functionalitatea comunitatilor fungice in ecosisteme. Aceste problematici includ evaluarea impactului unor sisteme integrate de combatere a daunatorilor asupra microorganismelor și artropodelor din sol. Ana-Maria Andrei, microbiolog, s-a specializat de-a lungul a mai mult de 30 de ani in controlul biologic al daunatorilor utilizand fungi entomopatogeni. A coordonat activitati de cercetare, în calitate de director si responsabil stiintific a multor proiecte si programe de cercetare, obinute prin competitii lansate de autoritati nationale si internationale. Ca exemple de participare in competitii se mentioneaza programe i) nationale (PNI, PNII, PNIII), ii) Nucleu, iii) Sectorial, iv) Transfrontalier, v) Cooperare Bilaterala, vi) Orizont 2000, vii) RNP-ROMSILVA, etc. Interesul principal se defineste prin elaborarea și aplicarea tehnologiilor biologice de protecție a plantelor, in speta agenți fungici de control biologic, eficienți in sistemele de combatere integrata si in controlul daunatorilor invazivi. Diseminarea rezultatelor a culminat cu redactarea a mai mult de 100 de articole științifice, 10 cărți și obtinerea a 4 brevete de inventie OSIM. Este un membru activ al literaturii stiintifice internationale care in calitate de revizor, in mod voluntar, editeaza articolele stiintifice redactate de colegi straini – colaborari cu 15 reviste de specialitate.
In prezent este liderul Laboratorului de Organisme Utile.
Specializare: Biolog
Functie: Cercetator Stiintific III
Email: sori.dinu@yahoo.com dinu.sorina@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/sorina-dinu
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Dinu_Sorina
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar): 4
Prezentare succinta
Sorina Dinu a absolvit studiile de licenta in 1993, proiectul de diploma avand ca subiect maladia Hodkin. Ea este implicata in activitati de cercetare privind integrarea metodelor biologice de combatere si nutritie a plantelor de cultura, participand in cadrul programelor COST – pozitia 830 (Elaborarea de inoculanti bacterieni cu efecte benefice asupra culturilor de plante leguminoase, cereale si plante tehnice). Sorina Dinu, bacteriolog, s-a specializat de-a lungul a mai mult de 20 de ani in combaterea biologica a fitopatogenilor fungici de sol utilizand bacterii benefice plantelor de cultura. A desfasurat activitati de cercetare in cadrul a numeroase proiecte/programe de cercetare, obinute prin competitii lansate de autoritati nationale/ internationale. Ca exemple de participare in competitii se mentioneaza programe i) nationale (AGRAL, RELANSIN, BIOTECH, CEEx, PN II, PN III); ii) NUCLEU; iii) Sectorial; iv) MAKIS; v) Transfrontalier. Interesul principal se defineste prin studiul mecanismelor de actiune in interactiunile microorganisme benefice-plante-agenti fitopatogeni, elaborare de tehnologii de producere de biopreparate pe baza de bacterii utile plantelor de cultura. Diseminarea rezultatelor a culminat cu redactarea a mai mult de 40 de articole științifice, 4 brosuri și obtinerea a 18 brevete de inventie OSIM.
In prezent, activeaza in cadrul Laboratorului de Organisme Utile ca bacteriolog.
Specializare: Dr. Sci. Agr., Dr. Sci. Med. Biolog
Functie: Cercetator Stiintific II
Email: ecologos23@yahoo.com; sergiu.fendrihan@icdpp.ro
ORCID: 0000-0003-1776-1132
Web of Science ResearcherID: A ID 6507 573 2017
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/sergiu-fendrihan
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Sergiu_Fendrihan2
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 2
Hirsch Index (Scopus): 8
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Sergiu Fendrihan a absolvit studiile de licenta la Facultatea de biologie din Bucuresti cu lucrare privind Fauna fitofila din lacurile Deltei Dunarii. Primul doctorat in Agronomie – Protectia Plantelor a avut ca subiect, viespea semintelor de lucerna Bruchophagus roddi: sistematica, biologia, ecologia si combaterea la Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara Cluj Napoca (2002). Al doilea doctorat a abordat infectiile cu drojdii din genul Candida in Romania, la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (2017).
Domnul Sergiu Fendrihan este implicat in cercetari privind microbiología agrícola, s-a specializat de-a lungul anilor umand studii de IT si programare de calculatoare, de germana si de biologie moleculara in tara si peste hotare. Este unul dintre cei care au infiintat Centrul Roman de Bioresurse, actualmente desfiintat din lipsa de fonduri si din cauza desinteresului si lipsei de viziune a autoritatilor.
A coordonat activitati de cercetare, în calitate de responsabil de proiect a doua proiecte in Austria la Universitatea din Salzburg privind spatiul cosmic si astrobiologia microorganismelor extrem halofile. In tara a participat la programe de cercetare ca Orizont 2000, primind si o medalie de excelenta.
Este si revizor de proiecte pentru Ministerul Cercetarii si Inovarii (Romania si Italia). Este membru al Comisiei Nationale de Cercetari Antarctice. Interesul principal se defineste prin microbiologie, relatia dintre plante si patogeni, relatia cu microorganismele utile pentru agricultura, colectiile de microorganisme sistematice, microorganisme extremofile. Diseminarea rezultatelor a culminat cu redactarea a mai multe articole științifice, cărți publicate in tara si strainatate. Este un membru activ al literaturii stiintifice internationale care in calitate de revizor, in mod voluntar, editeaza articolele stiintifice redactate de colegi straini – colaborari cu mai multe reviste de specialitate, ca Journal of Agriculture, Extremophiles, Life, Geomicrobiology etc.
Specializare: Dr. ing. agronom
Functie: Cercetator Stiintific I
Email: ioan.rosca@icdpp.ro
ORCID: 0000-0002-8233-6362
Web of Science ResearcherID: AAC-8013-2020
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/ioan-rosca
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Ioan_Rosca
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 2
Hirsch Index (Scopus): 2
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Rosca I. Ioan a absolvit doua doctorate, unul in biologie (1979) – “Contribuţii la studiul sistematic şi zoogeografic al heteropterelor terestre din R. S. Romania” si unul in agronomie (2008) – “Cercetari privind managementul protectiei plantelor impotriva daunatorilor si protejarea biodiversitatii”
A fost implicat in activitati de cercetare in domeniul fitopatologiei si combaterii biologice a daunatorilor in cadrul Institutului de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice – Fundulea. Ulterior, in cadrul Universitatii de Stiinţe Agronomice şi Medicina Veterinara Bucuresti a predat studentilor si masteranzilor Facultatii de Agricultura, cursul de Entomologie generala, Entomologie speciala, Combatere integrata a bolilor si daunatorilor, si Prognoza, Avertizare si Carantina Fitosanitara. Este conducator de doctorat din 2009, avand in prezent 7 doctoranzi. Intre 1996 si 2014 a fost coordonator a 39 de proiecte de cercetare stiintifica in cadrul programelor FAO, AMCSIT, CEEX, PNII, Bayer, Monsanto, BASF, ALCEDO etc. pentru studiul i) influentei unor elemente ale tehnologiilor de combatere a daunatorilor asupra faunei utile din culturile de cereale paioase, ii) stucturii faunei de sol din culturile de porumb, iii) stadiului actual al cunostintelor referitoare la biologia si combaterea speciei Diabrotica virgifera, reducerii riscului de impact al aeronavelor cu fauna aeroportuara si aspecte entomologice in zona Aeroportului International Bucuresti Otopeni, iv) posibilitatilor de combatere a daunatorilor prin folosirea de noi pesticide, v) cultivarii organismelor modificate genetic si influenta asupra biodiversitatii si a faunei utile etc. Activeaza ca membru al asociatiilor profesionale European Society for New Methods in Agriculture, IOBC, International Working Group Ostrinia nubilalis, International Working Group Diabrotica virgifera virgifera, fondator al Societatii Nationale de protectia plantelor. Diseminarea rezultatelor a culminat cu redactarea a mai mult de 100 de articole științifice, monografii, tratate si cursuri universitare.
In prezent este Directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Plantelor.
Specializare: Ing. Agronom
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: raduioan1999@gmail.com radu.ioan@icdpp.ro
ORCID: 0000-0001-7833-7939
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/public-profile-82862679
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Ioan_Radu2
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Ioan Radu a absolvit Facultatea de Agricultura in 2017, iar in 2019 masterul “Agricultura durabila“ in cadrul aceleasi facultati. In cadrul Laboratorului de Organisme Daunătoare, colectivul Micologie, este implicat in activitati de cercetare privind diagnosticarea bolilor plantelor de cultura, comportarea noilor soiuri si hibrizi de plante la atacul agentilor patogeni si combaterea integrata a bolilor. Participa alaturi de membrii Laboratorului de Testare Biologica a Produselor pentru Protectia Plantelor la evaluarea activitatii biologice a fungicidelor, a fitotoxicitatii si a efectelor secundare care apar in urma utilizarii lor. Ca exemple de participare in echipe de lucru se mentioneaza programul i) Proiecte complexe realizate in consortii CDI (PCCDI): “Tehnologii inovative pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice in culturile legumicole (Legclim), Proiect component 4 -Tehnologie ecosustenabila de prevenire si reducere a agresivitatii bolilor si daunatorilor in culturile legumicole” si ii) proiect HG – Tehnologie inovativă bazată pe principii ecologice pentru protecția culturilor de floarea-soarelui pentru zona Dobrogea în acord cu principiile de agricultură durabilă. Ioan Radu a participat la elaborarea a 6 lucrari stiintifice in domeniul micologiei plantelor. Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin participarea la manifestari stiintifice nationale si internationale cu lucrari sub forma de poster sau prezentari in plen.
Este doctorand in cadrul USAMV Bucuresti, lucrarea de teza abordand influenta perioadei de semanat la cultura de floarea-soarelui.
Specializare: Inginer horticultor
Functie: Cercetator Stiintific III
Email: lixandrumarian@yahoo.com marin.lixandru@icdpp.ro
ORCID: 0000-0002-0410-5606
Web of Science ResearcherID: J-3093-2019
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/marin-lixandru
Researchgate Account: https://www.researchgate.net/profile/Marin_Lixandru
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Marin Lixandru a absolvit Facultatea de Horticultura din cadrul IANB Bucuresti in anul 1986 cu proiectul de diploma avand ca subiect “Cartarea agrochimica a fermei Baneasa Bucuresti si a serelor IANB Bucuresti”. El este implicat in activitati de cercetare privind combaterea formelor de rezistenta ale bolilor si imbunatatirea tehnologiilor de cultura pentru sporirea rezistentei plantelor la boli si factorii nefavorabili . Marin Lixandru s-a specializat de-a lungul a 30 ani in imbunatatirea tehnologiilor de cultura la plante. A desfasurat activitati de cercetare, în calitate de director / responsabil stiintific / cercetator, a unor proiecte, obinute prin competitii lansate de autoritatile nationale, ca de exemplu: -„Metode si tehnologii pentru imbunatatirea rezistentei la boli si factorii climatici – ger a vitei de vie in vederea eficientizarii culturii si obtinerii unei productii de calitate superioara”, „Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere în Agricultura” (MAKIS) – implementat in parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ,„Sistem de suport al deciziei pentru managementul de precizie al agentilor de daunare la cultura sfeclei de zahar” – PN II 2007-2010. Preocuparea sa principala este pentru combaterea formelor de rezistenta ale bolilor si imbunatatirea tehnologiilor de cultura pentru reducerea numarului de tratamente chimice la culturile agricole pentru obtinerea de produse agricole mai putin poluate chimic. Diseminarea rezultatelor a insemnat redactarea a mai multor articole științifice cu aplicabilitate in productie printre care si lucrarea “Masuri de prevenire si combaterea cancerului bacterian (Agrobacterium tumefaciens) din plantatiile de vita de vie”. Este un membru activ al literaturii stiintifice internationale. In prezent isi desfasoara activitatea de cercetare stiintifica in cadrul Laboratorului”Organisme utile”
Specializare: Dr. Ing. horticultor
Functie: Cercetator Stiintific III
Email: maria_iamandei@yahoo.com maria.iamandei@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID: AAC-4625-2020
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/maria-iamandei
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Maria_Iamandei2
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Maria Iamandei a absolvit doctoratul in anul 2006, teza avand titlul ”Cercetari privind producerea unui preparat pe baza de baculovirusuri pentru combaterea insectei Hyphantria cunea Drury (Lepidoptera: Arctiidae)”. Este implicata in activitati de cercetare privind posibilitatile de control biologic si management integrat al daunatorilor din Agricultura si Silvicultura si selectia tehnologiilor de cultura a plantelor cu impact minim asupra mediului. Aceste problematici de entomologie aplicata au drept scop principal elaborarea tehnologiilor/secventelor integrate de utilizare a bioproduselor pe baza de agenti de control biologic, a compusilor extrasi din plante, a feromonilor, precum si a tehnologiilor de utilizare a nutrientilor in agricultura.
Maria Iamandei, entomolog cu peste 20 de ani de activitate, s-a specializat in: (i) evaluarea impactului modificarilor climatice si tehnologiilor agricole asupra biodiversitatii speciilor de nevertebrate; (ii) evaluarea rolului faunei de sol in dinamica materiei organice din sol si a impactului diferitelor doze si surse de nutritie asupra faunei de sol; (iii) selectia de insecte pradatoare cu potential biotehnologic ridicat pentru realizarea si/sau utilizarea de bioproduse; (iv) evaluarea riscului de daunare a speciilor invazive; (v) teledetectie s.a.
Activitatea de cercetare a fost finantata prin numeroase proiecte stiintifice (peste 30 interne si 8 internationale) din care in coordonare: trei in calitate de director (PN2 51010/2007; ADER 1.3.4./2011; PN 16-29-02-03/2016), trei ca responsabil (PNIII 41 PCCDI/2018; ADER7.3.10/2019; ADER2.2.2/2011), doua ca responsabil științific (ADER7.3.15/2019; CEEX BIOTECH 131/2006). A publicat, în calitate de autor sau co-autor, 55 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate din tara si strainatate, 1 brosura si 1 carte.
In prezent coordoneaza activitatea colectivului de Entomologie Aplicata din cadrul Laboratorului de Organisme Utile.
Avand peste 10 ani de experienta in domeniul Bune Practici Experimentale (BPE), este si coordonatorul Comisiei de Audit pentru certificarea Unitatilor ce desfasoara teste de eficacitate biologica in conformitate cu normele BPE.
Specializare: Ing. Horticultor
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: madaradulea2019@gmail.com madalina.radulea@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
Brainmap link: https://www.brainmap.ro/madalina-radulea
Researchgate link: https://www.researchgate.net/profile/
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Madalina Radulea este absolventa a Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronmice si Medicina Veterinara Iasi.
Ea este implicata in activitatile de cercetare din cadrul proiectului complex PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0560 „Eco-nanotechnologies and intelligent equipment for soil properties mapping and evaluating the dynamics of the plant in order to improve agricultural production and environmental protection”.
Activitatea desfasurata, in cele 6 luni de vechime in cercetare, a constat, in principal, in insusirea notiunilor, metodelor si procedeelor de laborator si camp experimental specifice domeniului entomologie aplicata. Este implicata in cercetari privind evaluarea a impactului diferitelor forme/ surse si doze de nutrienti asupra faunei de sol. De asemenea, se specializeaza in agricultura de precizie, insusindu-si notiunile de baza si modul de utilizare a unor echipamente specifice de teledetecție.
A participat, în calitate de ACS, la organizarea documentelor economice la doua proiecte declarate castigatoare in competitia ADER 2019.
Rezultatele studiilor desfasurate au fost diseminate in cadrul a 2 comunicari științifice.
Specializare: Drnd. Ing. agronom
Functie: Asistent cercetare stiintifica
Email: lorenagurau2gmail.com gurau.lorena@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/lorena-roxana-gurau
ResearchGate Account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Lorena-Roxana Gurău a absolvit cursurile Facultatii de Agricultura in anul 2017 si masterat cu specializarea Protecția Agroecosistemelor si Expertiza Fitosanitara in anul 2019 in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti. Este implicata in activitati de cercetare privind diagnoza agentilor patogeni si combaterea integrata a bolilor plantelor de cultura, in cadrul a doua proiecte de cercetare. Participa in echipa la colectarea si evaluarea probelor de plante atacate de diferiti agenti patogeni si gasirea de solutii si tratamente optime de combatere. Este interesata pentru domeniul fitopatologiei si protectiei plantelor. Ca exemple de participare in echipe de lucru se mentioneaza programul i) Proiecte complexe realizate in consortii CDI (PCCDI): “Tehnologii inovative pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice in culturile legumicole (Legclim), Proiect component 4 -Tehnologie ecosustenabila de prevenire si reducere a agresivitatii bolilor si daunatorilor in culturile legumicole” si ii) proiect HG – Tehnologie inovativă bazată pe principii ecologice pentru protecția culturilor de floarea-soarelui pentru zona Dobrogea în acord cu principiile de agricultură durabilă. Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin participarea la manifestari stiintifice nationale si internationale cu lucrari sub forma de poster sau prezentari in plen si publicarea in colaborare a doua lucrari stiintifice.
În prezent este membru al colectivului de Micologie din cadrul Laboratorului de Organisme Dăunatoare.
Lorena-Roxana Gurău este doctorand in cadrul USAMV București, lucrarea de teza se refera la “Cercetări privind utilizarea ciupercilor endofite pentru remedierea solurilor poluate cu hidrocarburi”.
Specializare: Dr. Biolog
Functie: Cercetator Stiintific
Email: kurzelukdaniel@yahoo.com kurzeluk.daniel@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/daniel-kazimir-kurzeluk
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Daniel_Kurzeluk
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 1
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Daniel Kazimir Kurzeluk a absolvit doctoratul in 2011, teza avand ca subiect cleridele (Insecta: Coleoptera) din Romania. Este implicat in activitati de cercetare privind combaterea biologica a daunatorilor precum si in histologie animala. Aceste problematici includ cresterea in conditii de laborator a insectelor precum si studiul acestora din punct de vedere al fiziologiei, histologiei, etologiei si a ecologiei acestora. Daniel Kazimir Kurzeluk, entomolog, s-a specializat de-a lungul a 15 ani in taxonomia coleopterelor (morfologie, histologie, nomenclatura, sistematica, zoogeografie, etologie, fiziologie şi ecologie). Interesul principal se defineste prin sistematica si taxonomia coleopterelor (cu accent pe cleride). Este autor şi / sau coautor a trei rapoarte ştiinţifice de monitorizare, cartare si evaluare a starii de conservare a speciilor de interes comunitar din tot atatea arii protejate, autor a 7 articole de specialitate precum si a 10 postere prezentate în cadrul a 8 congrese de specialitate nationale si internationale.
In prezent, activeaza in cadrul Laboratorului de Organisme Utile.
Specializare: Ing. Agronom
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: ioananica94@yahoo.com
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/ioana-nica
ResearchGate Account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Ioana Nica a absolvit masteratul in 2019 dizertatia avand ca subiect “Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor din cultura marului in ferma Vasile Adamachi in anul agricol 2017-2018”. Ea este implicata in activitati de cercetare privind fauna entomologica din culturile agricole si horticole si produsele agricole depozitate. Aceste problematici includ monitorizarea si identificare a organismelor daunatoare (insecte) inclusiv a speciilor straine invazive, evaluarea populatiilor de daunatori si elaborarea de masuri de combatere integrata. Ca exemple de participare in echipe de lucru se mentioneaza programul i) Proiecte complexe realizate in consortii CDI (PCCDI) („Tehnologii inovative pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice in culturile legumicole (Legclim), Proiect component 4-Tehnologie ecosustenabila de prevenire si reducere a agresivitatii bolilor si daunatorilor in culturile legumicole” Interesul principal se defineste prin studierea organismelor daunatoare ce ataca culturile agricole si horticole in camp si in depozite.
In prezent este membru in cadrul Laboratorului de Organisme Daunatoare.
Specializare: Ing. Biotehnolog
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: alina.geicu@icdpp.ro alina.geicu95@gmail.com
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/alina-gabriela-geicu
ResearchGate Account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Alina – Gabriela Geicu a absolvit cursurile Facultatii de Biotehnologii Agricole, in anul 2018, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, proiectul de diploma avand ca subiect “Evaluarea rentabilitatii cultivarii hibrizilor de rapita de toamna in cadrul SC AGRO DML SRL”. In prezent studiaza masterul in “Biotehnologie si siguranta alimentara”. Ea este implicata in activitati de cercetare privind fauna entomolgica si posibilitati de combatere ecologica a daunatorilor culturilor si produselor agricole din depozite. Aceste problematici includ monitorizarea insectelor daunatoare inclusiv a speciilor straine invazive, evaluarea populatiilor si aplicarea mijloacelor ecologice de combatere. Ca exemple de participare in echipe de lucru se mentioneaza programul i) Proiecte complexe realizate in consortii CDI (PCCDI): “Tehnologii inovative pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice in culturile legumicole ( Legclim), Proiect component 4 – Tehnologie ecosustenabila de prevenire si reducere a agresivitatii bolilor si daunatorilor in culturile legumicole”. Interesul principal se defineste prin studierea organismelor daunatoare ce ataca culturile agricole si horticole atat in camp cat si in depozite, dezvoltarea mijloacelor ecologice de combatere. Ca tanar cercetator, a participat in colaborare la elaborarea a 3 lucrari siintifice si lucrari sub forma de poster la manifaestari stiintifice.
In prezent este membru in cadrul Laboratorului de Organisme Daunatoare.
Specializare: Dr. biochimist
Functie: Cercetator Stiintific II
Email: crisstop@yahoo.com petrisor.cristina@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/cristina -petrisor
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2123008188 Cristina_Petrisor
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 3
Hirsch Index (Scopus): 3
Hirsch Index (Google Scholar): 5
Dr. Petrișor Cristina este cercetator stiintific cu 24 de ani experienta in metode analitice pentru evaluarea calitatii fructelor pe parcursul maturarii si pastrarii, detecția virusurilor PPV, ACLSV, PDV, PNRSV, ToRSV la speciile pomicole prin metoda imunoenzimatică DAS-ELISA; determinarea activității enzimelor si a diferiților metaboliți secundari din plante. A obținut titlul de doctor in 2010, teza de doctorat avand ca subiect evaluarea culorii si texturii fructelor prin metode nedistructive. A coordonat activitatea departamentului de cercetare, in calitate de secretar stiintific implicându-se in derularea multor proiecte si programe de cercetare, Sectorial, CEEX, Relansin, Agral, Biotech, Banca Mondiala, Cooperare Bilaterala, Orizont 2000 obținute prin competiții atat ca director cat si ca responsabil stiintific. Este autor principal si coautor la peste 60 de lucrari stiintifice naționale si internaționale pe diferite tematici incluzand metode nedistructive pentru evaluarea calitatii fructelor, tehnologii de pastrare a fructelor, rezistenta fiziologica, biofertilizatori, biocontrol. In prezent este implicata in caracterizarea unor tulpini de Trichoderma spp. din punct de vedere al producerii metaboliților volatili si nevolatili si enzimelor extracelulare; controlul biologic al patogenilor specifici culturilor de tomate, cartofi, ardei, fasole, ceapa prin folosirea unor tulpini de Trichoderma spp. si a unor bioproduse condiționate pe baza acestora; tratamentul semințelor de cereale sau legume cu compuși naturali, uleiuri esențiale sau biopreparate microbiene pentru stimularea creșterii si dezvoltării plantelor sau pentru creșterea rezistentei la boli si factori abiotici. Recent, aria sa de cercetare s-a extins ocupandu-se cu studiul combaterii bolilor fructelor pe parcursul pastrarii folosind diferite tehnici alternative, bioproduse pe baza de agenți de biocontrol/ compuși naturali, si studierea mecanismelor de rezistenta fata de patogenii de depozit ai fructelor (Penicillium, Botrytis,Monilia). In prezent, activeaza in cadrul Laboratorului de Organisme Utile.
Specializare: Dr. inginer agronom
Functie: Cercetator Stiintific I
Email: constantina.chireceanu@icdpp.ro cchireceanu@yahoo.com
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
Brainmap link: https://www.brainmap.ro/constantina-chireceanu
Researchgate link: https://www.researchgate.net/profile/Constantina_Chireceanu
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus): 3
Hirsch Index (Google Scholar): 6
Prezentare succinta
Constantina Chireceanu a absolvit doctoratul in 1998 la USAMV Bucuresti, specialitatea Protectia Plantelor, avand ca subiect studiul interrelatiilor dintre speciile de puricii meliferi Psylla (Cacopsylla) din cultura de par si factorii biotici si abiotici, in conditiile din Campia Romana. Este implicata in activitati de cercetare privind bio-ecologia daunatorilor plantelor, prognoza inmultirii si avertizarea momentului de aplicare a tratamentelor de combatere; combaterea integrata a daunatorilor, detectarea timpurie si identificarea speciilor straine invazive, elaborarea si implementarea masurilor de combatere. Constantina Chireceanu, entomolog, s-a specializat de-a lungul a mai mult de 30 in domeniul entomologiei agricole si horticole, insecte vectori si patogenii asociati de tip fitoplasma. A coordonat activitati de cercetare în calitate de director si responsabil stiintific a multor proiecte de cercetare nationale si internationale lansate de MCI, UEFISCDI, MADR, IAEA, COST, EUPHRESCO. Interesul principal se defineste prin studierea daunatorilor, inclusiv din specii straine invazive si a bolilor asociate cu fitoplasma la plantele agricole si horticole, precum si identificarea de noi solutii ecologice de combatere. Este implicat ca evaluator, in procesul de evaluare a activitatii biologice a produselor de protectia plantelor in vederea omologarii. Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin participarea la conferinte nationale si internationale cu lucrari prezentate in plen si postere, publicarea a peste 100 de articole științifice si de popularizare. Este autor si coautor la 7 cărți. Este un membru activ al literaturii stiintifice internationale care in calitate de revizor, in mod voluntar, editeaza articolele stiintifice redactate de colegi straini – colaborari cu 10 reviste de specialitate.
In prezent este liderul Laboratorului de Organisme Daunatoare.
Specializare: Drd. Ing. Horticultor
Functie: Asistent de Cercetare
Email: angela.amuza@yahoo.com angela.amuza@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID:
Brainmap link: https://www.brainmap.ro/angela-cristina-amuza
Researchgate link: https://www.researchgate.net/profile/Angela_Amuza
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Amuza Angela Cristina este studenta a Scolii Doctorale “Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” in cadrul Universitatii de Stiinte Agronmice si Medicina Veterinara Bucuresti, incepand cu anul 2019. A absolvit masteratul in Stiinte horticole ecologice, dizertatia avand ca subiect “Utilizarea unui fertilizant nou pentru cultura ecologica”.
Ea este implicata in activitatile de cercetare din cadrul proiectului complex PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0560 „Eco-nanotechnologies and intelligent equipment for soil properties mapping and evaluating the dynamics of the plant in order to improve agricultural production and environmental protection”.
Activitatea desfasurata, in cele 12 luni de vechime in cercetare, a constat, in principal, in insusirea notiunilor, metodelor si procedeelor de laborator si camp experimental specifice domeniului entomologie. Este implicata in studiul populatiilor de Lumbricidae din culturile agricole, beneficiind, in cadrul Actiunii Cost ES1406, de un stagiu de instruire, la Universitatea Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera din Osijek (Croatia) privind: taxonomía ramelor, metode de colectare si notiuni de baza (principii si reglementari) in ecotoxicologie.
A participat, în calitate de ACS, la organizarea documentelor economice la doua proiecte declarate castigatoare in competitia ADER 2019.
Rezultatele studiilor desfasurate au fost diseminate in cadrul a 2 comunicari științifice.
Specializare: Ecolog
Functie: Cercetator Stiintific
Email: andrei_theodor44@yahoo.com andrei.teodoru@icdpp.ro
ORCID:
Web of Science ResearcherID: J-3093-2019
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/andrei-teodoru
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Andrei_Teodoru
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Andrei Teodoru a absolvit masteratul in 2016 in cadrul Facultatii de Agricultura, USAMV Bucuresti, dizertatia având ca subiect cercetari privind musca fructelor de paducel in Romania. El este implicat in identificarea si evaluarea speciilor de insecte daunatoare si benefice din culturile agricole si horticole, detectarea timpurie a speciilor straine invazive, combaterea integrata a daunatorilor. Aceste problematici includ activitati de monitorizare si evaluare a entomofaunei daunatoare si utile din culturi agricole si horticole, supravegherea culturilor cu diferite tipuri de capcane pentru semnalarea speciilor invazive. Andrei Teodoru, entomolog, s-a specializat de-a lungul a 5 ani in determinarea speciilor de daunatori agricoli, in special cicade si mustele fructelor, precum si elaborarea metodelor de depistare si monitorizare, mai ales grupul dipterelor și homopterelor. A efectuat activitati de cercetare in echipa în cadrul proiectelor de cercetare nationale si internationale dezvoltate in cadrul Laboratorului Organisme Daunatoare. Andrei Teodoru si-a adus contributie la diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul temelor de cercetare prin participarea cu lucrari la numeroase manifestari stiintifice interne si internaționale din tara si din strainatate. A participat la elaborarea a 8 articole stiintifice, 4 articole de popularizare si o brosura.
Nume: Vasile Jinga
Specializare: Dr. ing.
Functie: Cercetator Stiintific I
Email: vasilejinga23@gmail.com vasile.jinga@icdpp.ro
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
Brainmap account: https://www.brainmap.ro/vasile-jinga
Researchgate link:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Vasile Jinga a absolvit doctoratul in 1994, teza avand ca subiect bioecologia parazitilor ce produc putrezirea tulpinilor si calatidiilor de floarea-soarelui si posibilitati de combatere a acestora. El este implicat in activitati de cercetare privind diagnosticarea bolilor plantelor produse de ciuperci, elaborarea de tehnologii de prevenire si combatere a agentilor de daunare. Participa alaturi de membrii Laboratorului de Testare Biologica a Produselor pentru Protecția Plantelor pentru testarea activității biologice a fungicidelor si testarea fitotoxicitatii și a efectelor secundare care apar in urma utilizarii lor. Alaturi de alti cercetatori a creat brevetul „Echipament de aplicat tratamente fitosanitare in plantaţii pomicole”. Este prezent in viata institutului din 1980, timp in care a participat si coordonat activitati de cercetare, în calitate de director si responsabil stiintific a multor proiecte si programe de cercetare, obinute prin competitii lansate de autoritati nationale si internationale. Rezultatele cercetarii sunt prezentate in peste 200 de lucrari stiintifice si de asistenta tehnica. Este membru FAO-ESCORENA, Sunflower researchers – Sunflower Network, membru asociat al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” si membru al Asociatiei de cultura florii-soarelui in Romania. In prezent este liderul colectivului de micologie.
Specializare: Ing. Horticol
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: Cristina_Țane@yahoo.com tane.cristina@icdpp.ro
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/cristina-tane
ResearchGate account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Cristina-Maria Țane a absolvit facultatea de horticultura in 2018, în cadrul facultatii de Horticultura la Universitatea de Stiinte Agricole Si Medicină Veterinară Bucuresti, cu lucrarea de diploma avand ca subiect, Cercetari privind managementul principalelor boli la capsun. Ea este implicata in activitati de cercetare privind analiza interactiunii intre plante si microorganisme, atat benefice, cat si daunatoare pentru plante precum si în activități privind diagnosticarea și combaterea integrată a bolilor plantelor. Cristina Țane, inginer horticol, isi continua studiile; in prezent, este inscrisa la un program de master, la zi, studiind Protecţia agroecosistemelor şi expertiză fitosanitară. Este implicata in activitati de cercetare, in calitate de colaborator, in programul national PN III. Interesul principal este insusirea unor cunostinte noi, prin implicarea uneia dintre componentele de bază – protecţia plantelor, utilizand in special ciuperci endofite in controlul biologic, eficiente in sistemele de combatere integrata.
Specializare: Ing. Bioteh.
Functie: Asistent de Cercetare
Email: laviniabarbu7@gmail.com lavinia.barbu@icdpp.ro
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
BrainMap account: http://www.brainmap.ro/lavinia-barbu
ResearchGate account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Lavinia –Diana- Nicoleta Barbu a absolvit Facultatea de Biotehnologii a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, in 2018, cu lucrarea de diploma avand ca subiect obtinerea de calus la Ginkgo biloba L. Ea este implicata in activitati de cercetare privind analiza interactiunii intre plante si microorganisme, atat benefice cat si daunatoare pentru plante. Lavinia Barbu, inginer biotehnolog, isi continua studiile; in prezent, este inscrisa la un program de master, la zi, studiind biotehnologii in protectia mediului. Este implicata in activitati de cercetare, in calitatea de colaborator, intr-un proiect national PN III – SEDMAGRO. Interesul principal este definit de insusirea unor cunostinte noi, aplicarea unor tehnici dobandite pe parcursul studiilor, utilizand agenti microbieni pentru protectia plantelor – bacterii utilizate in controlul biologic, eficiente in sistemele de combatere integrata.
Specializare: Dr. biol.
Functie: Cercetator Stiintific I, Membru corespondent Academia de Stiinte Agricole si Silvice
Email: kafabritius@hotmail.de fabritius.klaus@icdpp.ro
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
BrainMap account: http://www.brainmap.ro/lavinia-barbu
ResearchGate account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Klaus Fabritius a absolvit doctoratul in 1973, teza avand ca subiect “Contributii la studiul Proctotrupoidelor (Hymenoptera) din Romania”. El este specialist in procedee de combatere biologica cu organisme utile (entomofagi) si integrata a daunatorilor, expert in regimul produselor de protectia plantelor si protectia consumatorilor (toxicologie si reziduuri). Este Cercetator Stiintific grad I de 27 de ani, cu o vechime de peste 50 de ani in cercetare si invatamant superior. Are peste 250 de lucrari stiintifice originale publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate si 27 de tratate, carti sau brosuri. Are lucrari stiintifice in publicatii cotate ISI si 36 de lucrari in reviste din strainatate indexate in baza de date internationale. Lucrarile lui sunt citate, in Europa, SUA, Canada, Australia, America de Sud. A participat la numeroase simpozioane si congrese internationale de specialitate si este membru in mai multe societati de profil nationale sau internationale. A coordonat sau a participat la mai multe proiecte sau programe nationale si internationale. A participat activ in comisia de omologare a produselor de protectia plantelor, comisia de avizare a biocidelor si comisia de biosecuritate. In prezent este expert in evaluarea produselor de protectia plantelor.
Specializare: Ing. Horticol
Functie: Asistent de Cercetare Stiintifica
Email: daniel.cojanu13@yahoo.com cojanu.daniel@icdpp.ro
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
ORCID: XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
Web of Science ResearcherID: J-XXXX-XXXX
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/daniel-cojanu
ResearchGate account:
Hirsch Index (Web of Science Core Collection):
Hirsch Index (Scopus):
Hirsch Index (Google Scholar):
Prezentare succinta
Daniel-Nicolae Cojanu a absolvit facultatea de horticultura in 2018, in cadrul facultatii de Horticultura la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinara Bucuresti. El este implicat in activitati de cercetare privind analiza interactiunii intre plante si microorganisme, atat benefice cat si daunatoare pentru plante precum si in activități privind diagnosticarea și combaterea integrată a bolilor plantelor. Daniel Nicolae Cojanu, inginer horticol, isi continua studiile; in prezent, este inscris la un program de master, la zi, studiind Protecţia agroecosistemelor şi expertiză fitosanitară. Este implicat in activitati de cercetare, in calitate de colaborator, intr-un proiect national PN III – SEDMAGRO. Interesul principal este dobandirea de cunostinte de varf in domeniul protectiei plantelor, biodiversitatii agroecosistemelor si implementarea acestora in programe de protectie integrata a culturilor de camp şi horticole.
Specializare: Dr. ing
Functie: Cercetator Stiintific
Email: andreeacosoveanu@gmail.com andreea.cosoveanu@icdpp.ro
ORCID: 0000-0002-6233-7296
Web of Science ResearcherID: J-3093-2019
BrainMap account: https://www.brainmap.ro/andreea-cosoveanu
ResearchGate Account: https://www.researchgate.net/profile/Cosoveanu_Andreea
Hirsch Index (Web of Science Core Collection): 3
Hirsch Index (Scopus): 3
Hirsch Index (Google Scholar): 7
Prezentare succinta
Andreea Cosoveanu a absolvit Facultatea de Horticultura ca inginer in 2012. Tot atunci a obtinut si masteratul in Protectia Agroecosistemelor si Carantina Fitosanitara. Teza de doctorat a avut ca subiect ecologia, filogenia si activitatea biologica a ciupercilor endofite din specii de Artemisia. Andreea Cosoveanu este implicata in activitati de cercetare privind strategiile utilizate in controlul microbiologic al bolilor, cu un accent special pe speciile fungice endofite și functionalitatea comunitatilor fungice in ecosisteme. Intreaga activitate este asociata bolilor plantelor si controlului biologic utilizand microorganisme si compusi metabolici ai acestora. Andreea Cosoveanu, a obtinut expertiza in patologia bolilor plantelor, biologia ciupercilor, chimia, genetica si ecologia acestora. A redactat si a colaborat in implementarea a 9 proiecte de cercetare internationale si granturi. Interesul principal se defineste prin i) interactiunile fungice si mecanismele de aparare ale plantelor si ii) tehnologii biologice de protecție a plantelor, in speta agenți fungici endofiti. A indrumat studenti pentru 5 lucrari de diploma, 1 dizertatie de master si in prezent pentru o teza de doctorat la Universidad de la Laguna. Diseminarea rezultatelor a prins contur cu redactarea a 23 de articole științifice, 2 capitole de cărți și obtinerea a 1 brevet de inventie OEPM Spania. Este un membru activ al literaturii stiintifice internationale care isi mentine interesul in urma diplomei obtinute in cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. In calitate de revizor, in mod voluntar, editeaza articolele stiintifice redactate de colegi straini – mai mult de 40 de articole revizuite pentru edituri ca Nature, Springer, Elsevier, Wiley, MDPI, PEARL etc. In prezent lucreaza in cadrul unui proiect PN III SEDMAGRO – sistem integrat de management al rezistentei agroecosistemului fata de agentii de daunare in scopul promovarii agriculturii durabile in conditiile schimbarilor climatice (http://sedmagro.ro/).